مضرات سیگار و عواقب آن در سطح جامعه قابل مشاهده است. طبق آمار بیش از 20% مردان و چهار درصد زنان بالای 15 سال در کشور مصرف روزانه سیگار دارند و حدود 14% از کل افراد جامعه به طور روزانه دخانیات مصرف می‌کنند.

سیگار از عوامل اصلی بسیاری از بیماری‌ها مثل بیماری‌های قلبی عروقی، ریوی و سرطان‌ها است. اما درباره‌ی  برخی از اثار سیگار کمتر صحبت شده است. در این مقاله درباره اثر سیگار بر میزان ویتامین‌های بدن صحبت می‌کنیم

افراد سیگاری دچار کمبود ویتامین‌های ضروری بدن مانند ویتامین  C,E,B6,B12و فولیک اسید می‌شوند.

سیگار از 7000 ماده شیمیایی تشکیل شده و یک منبع از رادیکال‌های آزاد است. رادیکال‌های آزاد، مولکول‌های ناپایدار و سمی هستند که مقدار زیاد آن‌ها در بدن سبب پدیده‌ای به نام استرس اکسیداتیو می‌شود. این پدیده عامل بیماری‌هایی مثل سرطان‌ها و بیماری‌های قلبی ، عصبی و خود ایمنی هستند. راه مقابله بدن با استرس اکسیداتیو، آنتی‌اکسیدان‌هایی هستند که از طریق رژیم غذایی و مکمل‌ها دریافت می‌کنید.

 

مواد شیمیایی داخل سیگار ذخایر بدن را از این آنتی اکسیدان‌ها خالی می‌کند.  برای مثال کادمیوم موجود در تنباکو میزان سلنیم و زینک ( از آنتی اکسیدان‌های مهم بدن ) بدن را کاهش می‌دهد. همچنین، معمولا افرادی که سیگار می‌کشند کمتر از یک رژیم غذایی متعادل و سالم پیروی می‌کنند و به میزان کمتری میوه و سبزیجات دریافت میکنند و در مقابل آن تمایل بیشتری به مصرف الکل و گوشت قرمز دارند. بر اساس تحقیقات 95 درصد افراد الکلی، سیگار میکشند. در نتیجه این رفتارهای ناسالم این افراد دچار کمبود ویتامین می‌شوند.

 

مصرف این ویتامین‌ها به افرادی که سیگار می‌کشند، توصیه می‌شود :

  • ویتامین C

ویتامین C یک آنتی اکسیدان ضروری در بدن است که نقش بسیار مهمی در سیستم ایمنی ما دارد. این ویتامین در بازسازی بافت ریه و مبارزه علیه بیماری‌های تنفسی موثراست. بر اساس تحقیقات سطح ویتامین C در افراد سیگاری کمتر است و نیاز این افراد به دریافت مکمل افزایش پیدا می‌کند. همچنین مصرف منابع ویتامین C مانند مرکبات، کلم بروکلی، گوجه فرنگی و توت فرنگی توصیه میشود.

 

  •   ویتامین E

این ویتامین یکی از بهترین ویتامین‌ها برای ریه‌های افراد سیگاری می‌باشد. ویتامین E  اولین سد دفاعی در برابر رادیکال‌های آزاد است. با توجه به اینکه عملکرد ویتامین E  و C مرتبط است اگر میزان ویتامین C بدن کافی نباشد، بدن سریع‌تر ویتامین E را مصرف میکند پس ذخایر آن زودتر به اتمام می‌رسد.

 برخی منابع ویتامین ‌ E عبارتند ا؛ آواکادو، بادام زمینی،  روغن آفتابگردان و گوجه فرنگی

 

  •  ویتامین D

 این ویتامین علاوه بر اینکه از ریه‌ها در برابر سیگار محافظت می‌کند، ایمنی بدن را بالا می‌برد و کمبود آن، کاهش عملکرد ریه‌ها را در افراد سیگاری بیشتر می‌کند. علاوه بر مکمل‌ها، ویتامین D را میتوانید از نور خورشید، ماهی سالمون، زرده تخم مرغ و خوراکی‌های غنی شده دریافت کنید.

 

  • ویتامین‌های B

  کمبود ویتامین B6, B12 و B9   در سیگاری‌ها شایع‌تر است که کمبود این ویتامین‌ها میتواند سبب بیماری قلبی – عروقی شود. منابع غذایی ویتامین B  عبارتند از؛ سبزیجات برگ سبز، کلم بروکلی، ماهی سالمون و...

جالب است بدانید که بتاکاروتن که که در گیاهان و میوه‌ها از جمله فلفل دلمه‌ای سبز زرد و نارنجی هویج و کدو تنبل یافت می‌شود و پیش ساز ویتامینA است مکمل آن نباید توسط افراد سیگاری حتی آن دسته که در گذشته سیگار می کشیده اند و یا افرادی که در معرض غبار و الیاف آزبست بوده اند، مصرف شود، چرا که پژوهش ها ثابت کرده اند که مصرف مکمل بتاکاروتن در این افراد خطر ابتلا به سرطان ریه را افزایش می دهد.

 

رژیم کتوژنیک چیست؟

رژیم کتوژنیک چیست؟

قبل
 
کربوهیدرات و ورزش

کربوهیدرات و ورزش

بعد
نظرات کاربران شما هم می توانید درمورد این مطلب نظر بدهید
آخرین مقالات
خواص و طریقه مصرف دانه کتان

خواص و طریقه مصرف دانه کتان

کبد چرب

کبد چرب

سندرم پیش از قاعدگی

سندرم پیش از قاعدگی

رپ مرغ رژیمی

رپ مرغ رژیمی

جلوگیری از بازگشت وزن

جلوگیری از بازگشت وزن

ثبت نام در خبرنامه دکتر صالحیان
منو موبایل