برای دریافت نوبت حضوری با شماره تماس 02177112211 تماس حاصل نمایید.
آدرس: تهران ، سعادت آباد ، محدوده ی علامه طباطبایی
کبد چرب همانطور که از نامش پیداست زمانی رخ میدهد که در کبد بیش از حد چربی تجمع پیدا کند و به مرور زمان سبب اختلال در عملکرد کبد و آسیب به آن میشود. بیماری کبد چرب به دو گروه تقسیم میشود و اگر به کبد چرب مبتلا هستید، شناخت دلیل و نوع این بیماری برای شما ضروری میباشد.
انواع کبد چرب
- کبد چرب غیر الکلی
- کبد چرب الکلی
در این مقاله با کبد چرب غیر الکلی که شایعترین بیماری کبدی در کشورهای پیشرفته محسوب میشود آشنا خواهیم شد.
کبد چرب غیر الکلی (NAFLD)
کبد چرب یک بیماری خاموش نامیده میشود چرا که معمولا و بخصوص در مراحل ابتدایی علائمی ندارد و توسط آزمایش آنزیمهای کبدی و تصویر برداری مشخص میشود. این بیماری چهار مرحله و یا به قول معروف استیج دارد.
مرحله اول، تجمع بی ضرر چربی در کبد است و با آزمایش خون مشخص میشود.
مرحله دوم کمی جدیتر است و کبد ملتهب میشود.
مرحله سوم فیبروز کبدی است که التهاب مداوم سبب زخم بافت کبد و رگهای خونی اطراف آن میشود ولی کبد همچنان به عملکرد خود ادامه میدهد.
مرحله چهارم یا سیروز، این مرحله شدیدترین سطح کبد چرب است که پس از سالها التهاب رخ میدهد و کبد کوچک و زخمی شده و آسیب دائمی میباشد و میتواند منجر به نارسایی کبدی شود.
چه عواملی سبب ابتلا به کبد چرب میشوند؟
- اضافه وزن و چاقی
- دیابت
- چربی و کلسترول خون بالا
- سندرم متابولیک
- ژنتیک
- رژیم غذایی ناسالم و نامتعادل
- کمکاری تیروئید
چطور از ابتلا به کبد چرب مطلع شویم؟
همانطور که گفته شد این بیماری در مراحل اولیه معمولا علامتی ندارند و تنها ممکن است سبب خستگی و یا درد شکمی شوند. اما استیج سوم و چهارم میتوانند این علائم را بروز دهند:
- التهاب شکم
- ورم کردن عروق
- کاهش وزن و کاهش اشتها
- تهوع
- خستگی و سردرگمی
کبد چرب چطور درمان میشود؟
متاسفانه هنوز هیچ دارویی برای درمان کبد چرب وجود ندارد و در مرحله اول تغییر سبک زندگی و کاهش وزن توصیه میشود. دریافت رژیم غذایی بر اساس ویژگیهای فردی و فعالیت فیزیکی و ورزش میتواند تاثیر بسیاری بر چربی و التهاب داشته باشد.علاوه بر آن، مصرف ویتامین E، قهوه بدون شکر و ترک سیگار میتواند به بهبود کبد چرب کمک کند.
تغذیه مناسب کبد چرب چیست؟
قدم اول محدود کردن غذاهای چرب و پروسس شده مانند شیرینیها، سوسیس و کالباس و جایگزین کردن آنها با چربیهای غیراشباع مانند ماهی سالمون و آواکادو میباشد و قدم بعدی، توجه به شاخص گلاسمی مواد غذایی ومیزان قند آنها مانند میوهها میباشد.